Behov

Vår fysiska kropp har vissa, ganska tydligt definierade, behov. I grund och botten handlar det om överlevnad. Vi klarar oss inte speciellt länge utan mat att äta, vatten att dricka och luft att andas. Det är så vi är skapade. Som levande varelser har vi fantastiska möjligheter, men också reella begränsningar, som vi måste ta hänsyn till. Man kan tycka att många olika saker är viktiga, men den rena överlevnaden är ändå grunden vi står på. Tar vi hand om den delen av våra liv, har vi en plattform att utgå ifrån när det gäller övriga behov, eller önskningar. Exempel på en sådan önskan, kan vara att äta nyttigt och röra på sig. Det handlar mindre om kortsiktig överlevnad, och mer om långsiktig kvalitet på det liv man lever.

Mer intressant, och komplext, blir det om man beaktar en persons mentala hälsa. Där finns inte akuta behov på samma sätt. Samtidigt är den mentala hälsan otroligt viktig för den upplevda livskvaliteten. Mycket av det som vi tror, och har lärt oss, att vi behöver, har förmodligen inte mycket med hälsa, lycka och livskvalitet att göra. Som exempel skulle man kunna nämna massor av materiella ting. Det är inget som säger att vi kommer vara lyckligare av att ha den senaste mobiltelefonen. Snarare är det så, som med så mycket annat, att lycka är något som finns inuti en människa. Och sin lycka går det alltid att få kontakt med, oavsett yttre omständigheter. Det finns alltid något att glädjas åt, oavsett hur mörk situationen ser ut.

Trots att det inte, på samma sätt, finns uttalade mentala behov, delar många människor samma önskningar, och man väljer att prioritera liknande upplevelser i livet. Trots att det kanske inte handlar om behov, så handlar det om välbefinnande och livskvalitet. Exempel på sådana önskningar kan vara:

1. Sysselsättning. Man vill ha ett jobb att gå till, eller en funktion att fylla. Man vill ha någonting att göra, och man vill känna att man gör något meningsfullt med sin tid. Att man skapar ett värde, både för sig själv och andra.

2. Vänner. Man vill känna att man tillhör en grupp. Man vill utbyta berättelser och erfarenheter med varandra och dela glädjen att aktivt göra saker tillsammans.

3. Partner. För många är det viktigt att ha en vän som man står närmare än andra. Någon som man vill dela mer tid med, och en intimare del av sin vardag.

4. Fysisk rörelse. Kroppen är ett fantastiskt verktyg, och den är uppbyggd för att användas. De allra flesta tycker om att röra sig eller motionera, på ett eller annat sätt.

5. Kreativitet. Jag tror att alla människor har en inbyggd längtan av att bygga upp, eller skapa, någonting. Vilken form kreativiteten tar spelar mindre roll. I mångt och mycket kan man egentligen se varje aktiv handling som ett kreativt uttryck.

6. Fysisk närhet. Vi är individer, men också flockdjur och sociala varelser. De allra flesta människor skulle uppskatta en kram från en person man tycker om. Det är skönt att röra någon ibland, och det kan vara skönt att bli berörd.

7. Familj. Att bygga upp och skapa en familj, kan vara otroligt spännande och lärorikt. Ett äventyr som tar mycket tid och energi, men som kan ge en otrolig tillfredställelse och räcka livet ut.

8. Sex. Att vi är sexuella varelser är jag övertygad om. Definitionen för vad sex är kan däremot säkert variera från person till person, men den sexuella biten är en viktig och naturlig del av vem vi är. Sexuell energi är också nära besläktad med den kreativa energin, och känslan av att skapa något.

9. Utveckling. Det är oftast spännande att lära sig nya saker. Många reser för att upptäcka andra länder och andra kulturer. Att lära sig och att utvecklas som människa är en stark drivkraft.

10. Bekräftelse. Det är skönt att känna sig bekräftad, oavsett varifrån bekräftelsen kommer. Ju osäkrare man är i sig själv, desto viktigare blir bekräftelsen från andra.

11. Mening. Att hitta en mening i livet handlar lika mycket om att hitta en röd tråd. En grundstomme som skänker ett värde till allt man gör, tänker, känner och går igenom.

Inget av de här områdena är ett behov, i den meningen att det inte går att leva utan dem. Samtidigt finns punkterna där, och de spelar roll. För ett liv som enbart handlar om att överleva kommer uppfattas som väldigt tomt och innehållslöst. Ju mer innehåll vi fyller våra liv med, desto rikare kommer vi att uppleva dem. Och innehåll är inte alltid lika med aktivitet. Faktum är att för mycket aktivitet kan göra att man missar mycket av livets innehåll. För att man inte hinner med, och för att man inte tar sig tid.

Lägg märke till att jag ingenstans har nämnt pengar eller materiell standard. Och det är medvetet, inte för att det inte spelar roll, utan för att pengar och materiella ting egentligen inte har ett värde, förrän de används. Och när de används är det nästan uteslutande som ett verktyg för att uppnå någon av de elva ursprungliga punkterna.

Jag har full förståelse för de som jagar vad de upplever sig behöva, i syfte att fylla sina liv med innehåll. Och jag skulle säga att det är naturligt, och inte på något vis fel. Samtidigt kan jakten ändå leda till något negativt, som man inte hade tänkt sig. Nyckeln, och det som fäller avgörandet, är somi så många andra sammanhang, drivkraften. För det är drivkraften som är energin och utstrålningen. Och det är energin man skickar ut, som attraherar energin man får tillbaka. Drivs sökandet av negativa känslor, kommer man attrahera negativa upplevelser och en negativ verklighet. Drivs sökandet av positiva känslor, livsglädje och kärlek, kommer man attrahera en positiv verklighet.

Samtidigt är drivkraften svår att fejka. För att den kommer så djupt inifrån. Men en balanserad själs drivkraft kommer att vara positiv, och det är vägen att gå. För att, när man har hittat balansen, kommer den genomsyra allt man gör och varje steg man tar. Det är därför balans är så viktigt, och det är därför balans är startpunkten, om man på allvar vill förändra sitt liv och sin livsupplevelse.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s