Att Släppa Sitt Bagage (del 1)

Kanske är det här den längsta och viktigaste texten jag kommer skriva. För det är en sak med medvetenhet och förståelse, och en annan att väva in den förståelsen i sitt dagliga liv. Att inte bara förstå principen om balans, utan att faktiskt leva den.

Obalans är ett tillstånd där en människas och själs energi inte är i jämvikt. Istället för att vara harmonisk och interagera med sin omgivning på ett harmoniskt vis, är energin kaotisk, och interagerar med sin omgivning på ett kaotiskt vis. En balanserad energi kommer resultera i en harmonisk livsupplevelse, medan en obalanserad energi kommer resultera i yttre och inre kaos.

Eftersom obalansen inte är en naturlig jämvikt, så krävs det arbete både för att skapa och upprätthålla den. När jag pratar om obalans så pratar jag framför allt om en känslomässig obalans, eller negativitet, som man fyllt upp sin energi med. En negativitet som kommer lägga sitt finger i, och prägla, allt man gör och tar sig för. Obalans kan skapas på två sätt, dels genom att blunda för, och stänga in känslor och tankar som känns jobbiga, och som man inte orkar att konfrontera. Och dels genom överdriven identifiering med sina tankar och känslor. Och obalans kan skapas både av överdriven identifiering med negativa känslor, och med positiva känslor.

Att ett omedvetet fokus bland många ligger på problem och negativitet, hänger till stor del ihop med vår fysiska hjärna. Vi existerar som själar i en energiform, men vårt transportmedel och verktyg här på jorden är vår kropp, vår hjärna, vårt hjärta osv. Man ska veta att, även om vår hjärna är komplex, så är den framför allt en överlevnadsmaskin, vars uppgift det är att ta hand om vår kropp på bästa möjliga vis. Det innebär att ständigt ta in och analysera sin omgivning för att kunna fatta så bra beslut som möjligt. En stor del av detta innefattar att överväga olika risker, för att försöka säkerställa att man utsätter sig för så få risker som möjligt. Därför blir den omedvetna konsekvensen ett stort fokus på problem, risker och ”värsta”-scenarier. Är man inte medveten om hur hjärnan arbetar, och varför, är det lätt att ryckas med.

Men har man tappat balansen så går det att återfå den, och har man hittat en medveten balans kommer man därifrån inte att skapa någon ny negativitet. För att man kommer ha kunskapen, den inre styrkan och man kommer att veta bättre än att gå den vägen. Därför är steget till balans så principiellt stort och kanske det viktigaste steget en människa kommer ta i sin utveckling. Samtidigt ska man veta att det tar tid, och kommer kräva en hel del. Det går att rensa ut negativitet och känslomässigt bagage genom olika energimetoder och behandlingar, men även om det låter som ett bekvämt alternativ, finns det en del nackdelar med att välja den vägen. Dels kommer det bli rätt dyrt i längden, och dessutom kan det vara svårt att få en tät regelbundenhet i arbetet, vilket innebär att det kommer ta längre tid än man kanske räknat med. Sen är det alltid problem att släppa bagage omedvetet, på det sättet, för risken är väldigt stor att man snabbt återskapar det man släppt. Just för att medvetenheten och förståelsen inte finns invävd i processen på samma sätt.

En i sådana fall säkrare väg att gå, är att medvetet släppa sitt känslomässiga bagage. Fördelarna är att man kommer vara medvetet inblandad i varje fas av processen. Vilket i slutänden kommer ge en klarare och tydligare förståelse, både av processen i sig, och balansens energi och funktion. Att medvetet släppa sitt bagage kostar inga pengar, och man kan ta sig tid till det när det passar bäst i vardagen.

Det är viktigt att förstå hur bagage skapas, för negativiteten omvandlas till balanserad energi på ett liknande sätt. Har man bagage så kommer det att göra sig påmint. Till exempel kanske man har obearbetad sorg inom sig. Om man, när sorgen kommer, försöker blunda för den, ignorera den eller på annat sätt försöker distrahera sig från den, så innebär det att man omedvetet ger känslan ett högt värde, och gör den viktig genom sitt omedvetna fokus. Det är arbete och en insats som kommer hålla liv i obalansen, och hålla kvar sorgen, och rädslan för sorgen, inombords. Resultatet blir liknande om man identifierar sig med sorgen när den dyker upp. Det är nämligen en sak att känna sorg, och en helt annan att identifiera sig som en sorgsen person. Även då ger man fokus och ny energi åt negativiteten, och håller kvar den.

Bär man på bagage så går det inte att undvika att bagaget emellanåt försöker komma upp till ytan. Det är en naturlig process, eftersom bagaget är obalanserat och naturen och livets strävan hela tiden är mot balans och jämvikt. Hur man förhåller sig till bagaget när det dyker upp, är nyckeln. Steg ett är att tillåta allt som vill komma fram, att få komma fram. Försök inte trycka undan eller hålla tillbaka något. Steg två är att tillåta känslan att finnas och kännas inom dig, utan att ta åt sig, identifiera sig med den eller se den som något personligt. Dyker sorg upp ska man tillåta sorgen att finnas, men utan att se den som något personligt, utan bara en känsla.

Principen bakom detta är att den känslomässigt obalanserade energin inte längre får något fokus från din sida. Och det är fokus som den energin lever av. Utan ditt fokus kan den inte leva, och kommer sakta men säkert att mattas av, tonas ut och långsamt försvinna. Och det fungerar verkligen i praktiken. Däremot är det svårt att praktisera den här principen samtidigt som man är distraherad eller upptagen av annat. Därför är det rekommenderat att skapa en stund av lugn och ro i sin vardag, där man sitter eller ligger ner, slappnar av, blundar och låter kroppen välja vad den vill lyfta fram eller fokusera på. För att komma igång räcker det med en halvtimme om dagen. På sätt och vis kan attityden jämföras med att släppa garden, att helt enkelt ge upp inför det som känts jobbigt, och bara låta det som vill hända, hända.

Bakom det här finns en fantastisk underliggande intelligens, som ser helheten på ett helt annat sätt. Ingenting kommer dyka upp, som du inte också i ditt nuvarande tillstånd är mogen till och kapabel att släppa. Även om det kan kännas jobbigt ibland, så kan du lita på att du är väl omhändertagen av en intelligens som alltid kommer se till ditt långsiktiga bästa. Samma intelligens kommer också hjälpa dig att ta tag i de tyngre bitarna av ditt bagage, och de delar som du omedvetet blundar för. Och det kommer att ske på ett fysiskt handgripligt sätt genom att du försätts i situationer, eller möter människor, som väcker negativiteten du blundat för till liv inom dig, på ett sätt som det inte är meningen att du ska ignorera.

(Fortsättning följer…)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s