Sanningen

Sanningen är relativ. Det som är sant för en människa behöver inte vara sant för en annan. Spontant kan man kanske tro att sanningen beror på yttre omständigheter, men det är inte så jag ser det. Två personer kan vara med om exakt samma sak, vilket bekräftar det de upplever som sant. Ändå kan de två sanningarna se helt olika ut. Därför skulle jag säga att sanningen kommer inifrån. Och man kan i stor utsträckning bestämma själv vad som är sant.

Ofta kanske det sker omedvetet, men har man en bild av att saker och ting är på ett visst sätt, så drar man till sig en verklighet som, gång på gång, bekräftar den bilden. Och det behöver inte vara en allmän sanning, det kan räcka med en fix idé. Tror man tillräckligt mycket på något så blir det sant. Men äkta tro kommer inifrån, och går inte att fejka. Tror man att man inte kan flyga, så blir det sant. Tror man att man kan flyga, så blir det sant. Men kanske inte på det sätt man sett framför sig. Man kanske får möjlighet att åka på en flygplansresa, eller ta en tur i en helikopter. Man vet aldrig vilket form en manifestation kommer ta. Därför är det klokt att vara försiktig med att måla saker i svart eller vitt, och hellre vara flexibel och öppen.

Att olika individer har olika sanningar är kanske inte så konstigt. Samtidigt skulle man kunna tänka sig att det finns en allmän sanning också. Men kanske mer i termer av en definition av hur förutsättningarna ser. Världen är full av möjligheter, men det finns också vissa begränsningar. En allmän sanning skiljer sig inte principiellt från en individuell sanning. Förutom att en allmän sanning skulle kunna ses som något en majoritet tror på. Men även en allmän sanning kan förändras från en dag till en annan.

Sanning bygger, per definition, nånstans på fakta, men samtidigt är det fritt fram att välja vilka fakta man vill använda för att bygga sin sanning. En del fakta kanske man inte känner till, och andra väljer man medvetet att ignorera. Samtidigt utvecklas man hela tiden och man lär sig nya saker, och blir mer medveten. Och när man själv förändras, förändras också sanningen.

Resan till en inre balans är intressant, för att för varje lager av föreställningar, förutfattade meningar och negativitet som man rensar bort och lyckas släppa, kommer man också närmare en sannare sanning. Man kommer närmare den man verkligen är, innerst inne, och närmare sin egen, mer slutgiltiga sanning. Och för varje steg man tar kommer världen, och ens egen bild av världen, att närma sig varandra. Mer och mer, tills de blir en och samma.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s