Tiden

Tiden är en faktor som i stor utsträckning påverkar oss, och dess inflytande är något som vi har att förhålla oss till. I vår fysiska existens fyller tiden en viktig roll som referens, och den hjälper oss att relatera till saker. Samtidigt är tiden en begränsning. Vi har en begränsad tid som vi lever och vi har inte heller möjlighet att påverka eller förändra det som varit, och den tid som gått. Nuet är vad som händer precis nu, och i nuet spelar tiden egentligen ingen roll. För det som händer nu, händer precis nu. Man kan inte ändra det som händer precis i nuet. Samtidigt kan man säga att nuet är det verkliga livet. Det är livet när det händer, och när man har som närmast och tydligast kontakt med det.

Det man kan förändra, är framtiden. Oavsett om framtiden är vad jag vill ska hända om en minut, eller vad som kommer hända om tio år. Och ju längre ifrån den framtida tidpunkten man befinner sig, desto större är potentialen, och desto fler är alternativen. Utrymmet för förändring och nya vägar är mindre om man bara har en minut att ta sig dit, än om man har tio år på sig. Samtidigt har vi döden att förhålla oss till, där vi måste lämna ifrån oss vår nuvarande kropp och vårt nuvarande liv. Framtiden efter döden ser annorlunda ut, och jag kommer inte att gå in på detaljer kring det nu.

Känslan av tid är också olika beroende på ålder och var man befinner sig i livet. För en femåring har senaste året varit 20% av personens liv, för en 50-åring bara 2 %. En person som är 50 år kommer antagligen uppfatta det som att livet går 10 gånger fortare idag, än när han/hon var 5 år. En annan viktig skillnad är att en vuxen person har mer erfarenhet, en bättre helhetsbild och en mer utpräglad förmåga att se framåt och planera sitt liv, än ett barn har. Ett barn behöver å andra sidan inte ta lika mycket ansvar, men har inte heller lika stor frihet och lika många alternativ som en vuxen människa.

Man kan säga att tiden är konstant, för en sekund är alltid en sekund, med väldigt få undantag. Samtidigt kan en minut kännas som en evighet emellanåt, medan en minut kan kännas hur kort som helst i andra sammanhang. Det finns en stor variation där, som kan tyckas bero på vad som händer omkring en person vid olika tillfällen, och som kan få tiden att gå olika fort. Men jag tror man får ta det hela ett steg längre, och titta på vad som händer inom den personen. För tidens relativa värde beror på vad personen skapar, tänker och känner. Tiden skiljer sig därför inte egentligen från annat vi skapar i form av miljöer, kontakter, upplevelser osv.

Till exempel kan man skapa tid genom att inte göra någonting. När man inte gör någonting och inte har något planerat, har man plötsligt, till synes, all tid i världen. Om man istället har varje minut planerad upplever man en brist på tid, samtidigt som man får mera gjort och kanske upplever mera saker. Man upplever saker även när man inte gör någonting, men det är främst inre upplevelser. Som vanligt finns det inget som är rätt eller fel, det finns bara olika val och olika vägar. Men ett balanserat liv, och ett balanserat inre, kommer attrahera en tillvaro där tiden är i balans. Ett liv där man varken upplever för mycket tid, eller för lite, och där det finns en bra balans mellan interna och externa upplevelser.

Det tar också tid att göra stora förändringar i livet. Man har en stor makt över sin egen livsupplevelse och varje person har en stor potential att skapa det liv de vill ha. Men tiden är en faktor, och vissa saker kommer att ta längre tid att skapa. Det tar också tid att göra resan från obalans till balans. Därför behöver den göras med tålamod och målmedvetenhet. Att det finns en tröghet i systemet kan verka jobbigt när man är på väg mot något som man väldigt gärna vill ha. Samtidigt kan det vara skönt att veta att det på samma sätt krävs en lika stor ansträngning innan negativa tankar och känslor verkligen leder till en negativ verklighet.

Trögheten skapar ordning och jämvikt. Den skyddar också människorna och världen mot förhastade beslut och oöverlagda impulser. När man fokuserar väldigt starkt åt ett visst håll, är det som att världen säger: ”Jag märker att du fokuserar starkt för att skapa den här verkligheten, är du alldeles säker på att det är det du vill?” Och fortsätter man fokusera efter det kan man märka av att omgivningen långsamt börjar ställa om sig för att manifestera verkligheten du försöker skapa. Universum frågar inte om det är en negativ eller positiv verklighet, för det är ditt eget val. Det är du som är skaparen i ditt liv.

Det sägs också att ”tiden läker alla sår”, vilket kan sägas vara sant. För man kan se ”sår” som känslomässig negativitet och obalans som man skapat i sin energi. Anledningen kan vara något man har varit med om, men såren skapar man själv genom att man identifierar sig med att de finns där, och genom att man identifierar sig med att vara sårad. Som all annan negativitet är den inte balanserad, och kräver därför konstant fokus, uppmärksamhet och energi för att hållas vid liv. Men universums strävan är hela tiden efter balans, och tids nog kommer orken att hålla känslan av att vara sårad vid liv, inte räcka till längre. Det är som att äntligen få andas ut efter att ha hållit andan väldigt länge.

Tiden ger en extra dimension och krydda i tillvaron. Det är också en grundpelare i livet, som allt annat byggs runt och har ett förhållande till. Tiden är också en faktor som hjälper till att hålla stabilitet och jämvikt i systemet, och den bildar en röd tråd genom tillvaron. Men ingenting är statiskt, och tiden står för förnyelse, förändring och ett liv i rörelse. Att försöka kämpa mot tiden är en kamp som inte kan vinnas. Då är potentialen större att istället följa med tiden, och omfamna nya möjligheter, upplevelser och utmaningar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s