Rädsla

Rädsla är förmodligen den vanligaste av de känslor som många omedvetet använder för att skapa en negativ livsupplevelse, för sig själva och sin omgivning. Egentligen är det inget fel på rädsla som känsla, för i grund och botten är det bara en känsla bland många andra känslor. Problemet är att många ofta låter sin rädsla ta över för mycket och få alldeles för stort inflytande. Och oavsett om det är en positiv eller negativ känsla det handlar om, så leder den till obalans om man ger den för stort utrymme och för mycket fokus.

Och det är egentligen inte särskilt konstigt, för rädsla är en av de allra första känslorna vi får lära oss. Kommer du ihåg första gången du fick höra, eller förstod, att det fick höra att det finns saker man ska vara rädd för i världen? Det var förmodligen vid en väldigt tidig ålder. Har man en själ som inte landat i balans, har man sannolikt också med sig obalans och rädslor redan när man föds. En av de första rädslorna man kommer i kontakt med är antagligen rädslan för att bli övergiven.

Samtidigt är rädsla en naturlig känsla som har en funktion att fylla, framför allt kan rädsla vara ett sätt för hjärnan att försöka kontrollera sin omgivning och minimera potentialla risker vid beslutsfattning i vardagen. Men man hjärnan är ett verktyg man har, inte någonting man är. Hjärnan arbetar som en datamaskin, med ettor och nollor, och den har inte helhetsbilden på samma sätt som du som själ och energi har. Hjärnan utgår från ett logiskt och analytiskt resonemang när den bygger upp sin bild av omvärlden.

Men hjärnan är ett verktyg som fyller en funktion, så det är inte heller problemet. Problemet är när balansen rubbas och rädslan tar överhanden. För som själ har du tillgång till en helt annan överblick. Du kan känna hur saker och ting hänger ihop och fungerar, och hur du är en del av helheten, och helheten är en del av dig. Inom dig finns all information om vem du är, din nuvarande situation, din historia och din framtid.

Att leva ett fysiskt liv, med dess begränsningar och möjligheter, innebär att ibland utvärdera risker. Vissa risker kan vara värda att ta, andra risker väljer vi att inte ta. Till exempel för att den potentiella kostnaden upplevs som högre än den potentiella vinsten. Men det är ett medvetet övervägande, baserat på fakta och sin egen upplevda sanning. Att välja att ta, eller inte ta, en risk behöver inte ha någonting med rädsla att göra. Därför skulle jag vilja påstå att det inte finns någonting att vara rädd för i livet. Det finns situationer där du behöver överväga risker, men det finns inga situationer som förtjänar din rädsla.

Ändå är vi rädda människor, och rädsla är också grunden som ligger bakom många andra känslor, tankar och agerande. Men vi är en produkt av arv och miljö. Har vi föräldrar som är rädda kommer vi ärva delar av deras rädsla. Och vi växer också upp i en miljö och i ett samhälle som uppmuntrar och fokuserar väldigt mycket på att man ska vara rädd.

För att få en känsla för vad det handlar om räcker det med att kasta ett öga på framsidan till kvällstidningarna och deras bilagor. I princip varenda rubrik och mening är skräddarsydd för att appellera till folks olika rädslor. En person som är väldigt rädd och osäker kommer känna sig mer attraherad av rubrikerna, än en balanserad person. För lika attraherar lika, och så länge människor är rädda så kommer det finnas en marknad för olika typer av skräckpropaganda i media. Och väljer man att falla för samhällets försök att ständigt sätta rädsla i fokus, så förstärker man dessutom sin egen rädsla. Och det blir också vad man sprider till sin omgivning, genom sin utstrålning.

Samtidigt kommer rädsla alltid inifrån, och som allt annat är det ett val, och en väg man väljer att ta, eller inte ta. Jag tror att de viktigaste punkterna för att hitta ett bekvämt och balanserat förhållande, till rädslan som känsla, är att hitta tryggheten i att det finns en underliggande intelligens och ett öde i livet, samt förståelsen att livet handlar om inre val, inte yttre omständigheter. Och balans.

För en person som uppnått medveten balans kommer den balansen inte kunna påverkas av yttre omständigheter. Balansen kan enbart påverkas av inre faktorer, genom val. Och när ens lycka och balans är oberoende av vad som händer runt omkring en, finns det inte heller någonting kvar att vara rädd för.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s