Drömmar

Drömmar är ett otroligt komplext ämne. Jag vet väldigt lite, i det stora hela, så det här inlägget kommer inte på något sätt bli heltäckande. Av naturliga skäl kommer jag, framför allt, hålla mig till det som jag vet, eller har erfarenhet av.

När man sover fungerar drömmar som ett sätt för hjärnan att slappna av, återhämta sig, samla och sortera dagens intryck. Samtidigt är det mycket mer som händer när man drömmer. För när man sover så befinner man sig i ett tillstånd där kopplingen mellan kropp och själ blir lösare och mer flexibel.

Till viss del handlar drömmar om rena fantasier, men precis som i verkliga livet, är det man drömmer en spegel av var man befinner sig i livet, vad man går igenom och hur ens liv ser ut. Dock skulle jag säga att innebörden och meningen i drömmar oftare är symbolisk på olika sätt, och kan därför uppfattas som mindre självklar och svårare att förstå. Men oavsett om man kommer ihåg det efteråt, så drömmer man varje natt när man sover, och drömmar har alltid någonting att säga till den som är medveten och uppmärksam. Ibland är budskapet självklart, ibland mer subtilt.

Under min egen resa, från obalans till balans, har jag kunnat märka att mina drömmar, och hur jag uppfattar dem, har ändrats. Inledningsvis var mina drömmar mer kaosartade, förutsättningarna i drömmen ändrade sig ofta med kort varsel och upplevelsen kunde ofta kännas frustrerande. Det var också vanligare att jag inte kom ihåg vad jag drömt, eller att jag drömt.

Idag drömmer jag mycket, varje natt. Jag är mer uppmärksam i drömmen och förutsättningarna som gäller är mer konstanta. Jag upplever oftare drömmarna som intressanta och behagliga nu, än tidigare. Istället för att bara vara en spelpjäs i drömmen, så har jag en högre grad av kontroll idag. Det är också en skillnad på vad jag drömmer.

En vanlig dröm för mig under jobbiga perioder har varit att man befinner sig någonstans, i ett hus eller vad som helst, och utan att veta vad eller varför, ligger det i bakhuvudet att det är någonting som letar efter mig, som är på jakt efter mig. Ibland lyckas jag fly ett tag, eller en hel dröm. Jag har också testat att försöka gömma mig. På otroligt bra ställen, där det inte finns någon logisk anledning att jag ska kunna bli hittad, men det hjälper i princip aldrig, för drömmar arbetar inte på samma sätt med logik, det har mer med energier. Därför drar man till sig energin av det man vill försöka fly ifrån, för att rädslan är en matchning för den typen av energi. Samtidigt är det sällan jag upplever rädsla, det handlar mer om obehag, och att det är därför man vill undvika att möta det som jagar en.

Vad drömmen om att bli jagad betyder är ofta en stress över saker man inte tar tag i, men kanske oftare på det personliga och energimässiga planet. Saker, obalanser, i sin egen energi som man, medvetet eller omedvetet, försöker blunda för eller inte vill ta tag i. När man väl tar tag i de här obalanserna märks det i drömmarna också. Om något jagar dig kommer du istället stanna, vända dig om och ta konfrontationen. Ibland kan det innebära en rent fysisk konfrontation i drömmen, även om drömmen är symbolisk, där du tvingas slåss för den du är, och mot det som jagat dig. Det kan kännas konstigt, speciellt om du är så främmande för våld som jag är, att i drömmen fysiskt puckla på, misshandla eller till och med döda personen eller energin i fråga. Men återigen är drömmen symbolisk, och det som du dödar är obalanserad energi, och din egen rädsla.

En annan dröm som jag drömt flera gånger är att jag befinner mig någonstans där det är lite läskigt och obehagligt, till exempel ett stort, öde och mörkt hus. I bakhuvudet vet jag att det finns något läskigt eller ett monster någonstans i huset. Men istället för att försöka komma bort från det obehagliga, är det som att jag dras till det och medvetet söker upp det. Det är som att jag svävar fram i huset. Om rummet längst in, längst ner i källaren är det läskigaste jag kan tänka mig, så är det precis dit jag beger mig. Om jag tror att det finns något obehagligt bakom en dörr, vore det naturliga att inte öppna den dörren. Istället sliter jag upp dörren och kastar mig in i vad som finns där bakom. Jag vet inte vad den drömmen betyder, men en enkel tolkning skulle kunna vara att man söker upp sina problem, och inte blundar för dem längre.

Den sista egna drömmen jag tänkte berätta om är något som brukar dyka upp i slutet av en dröm, innan man vaknar. Det är känslan av att befinna sig någonstans där höjden är en faktor, och det inte är säkert att man inte ramlar ner. Det kan innebära att man befinner sig nära en klippavsats, uppe i ett träd, på ett hustak osv. Gemensamt är att det hela tiden finns en stark gravitation eller dragkraft som försöker dra en neråt, och över kanten. Ibland kommer man ifrån det hela, men ofta handlar det enbart om att tillfälligt skjuta upp det oundvikliga. För det slutar i princip alltid med att jag antingen vaknar, eller tröttnar på att kämpa emot och frivilligt släpper taget och kastar mig mot marken så att jag vaknar.

Det här drömscenariot skulle jag vilja tolka på ett annat sätt. För som jag var inne på tidigare är kopplingen mellan kropp och själ lösare än vanligt när man sover. Den finns fortfarande där, och kommer alltid finnas där så länge man lever, men själen som energi har större frihet att tillfälligt lämna kroppen för att ge sig ut på egna äventyr. Dock finns kopplingen till kroppen, som ligger och sover nere i en säng, fortfarande kvar, och jag tror att det är den kopplingen som upplevs som ett gummiband eller en dragningskraft som drar neråt.

Om mycket av det man drömmer är handlar om hjärnans fantasier, sätt att bearbeta och sortera intryck och erfarenheter, så finns det också drömupplevelser som kommer från en annan källa. När man sover så är kroppen avslappnad, och man är som själ friare från den starka fysiska kopplingen som man upplever i vaket tillstånd, under dagtid. Den här friheten innebär också att man kommer närmare den man verkligen är, och närmare den icke-fysiska, eller andliga, verkligheten. Det innebär också att man ibland får tillgång till information som man annars inte är medveten om, eller känslig nog att uppfatta. Man kan förstå saker på ett annat sätt, även om man inte alltid kommer ihåg det efteråt. Sanndrömmar är ett exempel.

Att kopplingen mellan kropp och själ är lösare och friare när man sover eller är extremt avkopplad, innebär att själen får större rörelsefrihet och har möjlighet att lämna kroppen kortare eller längre stunder. Man kan förmodligen besöka andra platser och människor, levande eller i andeform, som man kan dela upplevelser tillsammans med. Samtidigt är det fysiska avståndet i de här sammanhangen av mindre betydelse, och jag är övertygad om att man också kan dela energimässiga upplevelser med andra, både i vaket och sovande tillstånd, även om man befinner sig på olika platser. Det finns ingen tydlig gräns eller regel för vad som är fantasier och vad som är verklighet när man drömmer. Som vanligt handlar mycket om känsla och intuition. Och det är något som man utvecklar mer och mer när man närmare sig en balanserad inre existens.

Det finns också ett speciellt tillstånd som ligger mitt emellan vakenhet och sömn. När kroppen sover, men hjärnan och medvetandet är vaket. Kännetecknande för det tillståndet är att man oftast inte kan röra sig eller prata, eftersom kroppen sover. Kopplingen mellan kropp och själ är också väldigt lös. Man kan uppleva att man lämnar kroppen eller att man uppfattar energier runt omkring sig på ett tydligare sätt. Man kan ibland uppfatta, se och höra besök från andevärlden eller andra sidan. Det låter kanske rätt otäckt, men allt som är nytt och okänt verkar främmande och lite läskigt i början. Och säga vad man vill, men det handlar fortfarande om en naturlig del av livet.

Drömmar är ett område som jag känner att jag vet väldigt lite om. Samtidigt som jag upplever att det håller en enorm potential. Jag tror det finns massor att upptäcka och lära sig, genom sina drömmar, om sig själv och sin omvärld. En del vill skriva ner sina drömmar i en bok, för att komma ihåg dem och kunna gå tillbaka till dem i efterhand. Men även om du inte gör det, så ta gärna någon minut eller två precis när du vaknat och kom ihåg vad du just drömt och varit med om. Varje dröm är en punkt och en ledtråd. När man har tillräckligt många punkter kan man förbinda dem med streck och kanske äntligen se och förstå hur drömmarna hänger ihop, och vad de vill berätta.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s