Relationer (del 2)

Men kanske är de flesta ändå mest intresserade av, och nyfikna på, de romantiska relationer man har, och kommer ha, under sitt liv. Den romantiska relationen delar egenskaper med vänskapliga relationer och familjära. Ofta är grunden i ett förhållande en vänskaplig relation, som har utvecklats till något närmare och intimare.Den romantiska relationen uppstår när två personer, tycker så mycket om varandra och trivs så bra tillsammans, att man vill vara fysiskt närmare varandra än vänner normalt kommer varandra. Man vill inte bara ha en social gemenskap tillsammans, utan även en fysisk gemenskap. Det är den stora skillnaden. Att den romantiska relationen inte bara innehåller en social attraktion, utan även en fysisk attraktion.

Att man vill vara varandra fysiskt närmare kan ta sig uttryck som att man vill tillbringa mycket tid tillsammans, kanske flytta ihop, visa fysisk omtanke och kärlek till varandra, möta varandra sexuellt och kanske skapa en gemensam familj tillsammans. Den romantiska relationen, tar vänskap mellan två människor till en helt ny nivå, där relationen kan ge mycket mer. Samtidigt blir insatsen större, då en romantisk relation kräver mer tid, engagemang och energi. Riskerna vad gäller vänskapen, som var grunden allt byggdes på, blir också större om romantiken skulle ta slut. Vänskap kan existera i olika grader, även när man är på väg ifrån varandra, medan den romantiska relationen är mer av ”allt eller inget”. Om den tar slut är sannolikheten större att man går olika vägar, än att man fortsätter vara vänner.

Den romantiska relationen är per definition väldigt intim, och man befinner sig ofta i en situation där man är väldigt öppen, ärlig och naken inför varandra, inte bara fysiskt, utan även på många andra plan. Man ger en väldigt stor del av sig själv, och tar därigenom en stor risk. För att många känner att det är en risk man tar och för att situationen man hamnar i ställer saker och ting på sin spets, är den romantiska relationen mycket känsligare än många andra relationer för obalans. Det kan räcka med väldigt lite för att balansen ska rubbas, och plötsligt är man på väg ifrån varandra istället för ihop.

När man letar efter en partner, söker de flesta efter någon man ser som likvärdig en själv, eller helst lite bättre. Vad som är ”bättre” är såklart relativt. Två personer som är lika attraktiva för varandra kommer kunna hitta varandra i en gemensam och balanserad relation, med alla möjligheter att blomstra. Men det är också fullt möjligt att hitta någon som är lite bättre än man tror sig förtjäna, om den andra personen känner samma sak. Eftersom man prioriterar olika och varje prioritering är individuell och unik kan båda personerna i ett förhållande ibland känna att de hittat någon som är bättre än de tror sig förtjäna. Ett förhållande mellan en vacker, men fattig person, och en rik, men mindre vacker person, kan också vara balanserat när den ena prioriterar skönhet över allt annat, och de möjligheter det för med sig, och den andra prioriterar ekonomiskt välstånd, och den frihet det för med sig.

Förälskelse är ofta den initiala fasen i ett romantiskt förhållande. Förälskelsen är mer extrem än kärlek, och mindre balanserad. Det är lättare att känslorna tar över, men i och med att det handlar om mest positiva känslor, och båda personerna upplever samma sak, så handlar det fortfarande om en balans dem emellan. Eftersom alla individer är unika kommer ett förhållande alltid innebära någon form av kompromiss med den andre parten angående vissa delar. Under den initiala förälskelsen är det vanligt att se den andre personen i ett rosarött skimmer (en form av piedestal som inte nödvändigtvis speglar verkligheten). När man tror att man hittat någon som är fantastisk, och allt man önskat sig, är man också mer mån om den personen och mer villig att kompromissa för egen del. Därför kan ett förhållande överleva förälskelse-fasen, även om det efteråt, när dimman har skingrats, visar sig att man inte passar ihop alls.

När balansen inom ett förhållande inte längre är i jämvikt, är förhållandet på väg att ta slut. Därifrån kan det visserligen vända igen, om förutsättningarna ändras, men i alla fall. De vanligaste sakerna som sätter käppar i hjulet, förutom obalans rent generellt, är att man inte ser vem den andre personen egentligen är. Man är så kär att man inte kan, eller vill, se sanningen. Det är också vanligt att man inte ser, och känner, sig själv tillräckligt bra för att vet hur man fungerar, och vem man egentligen vill ha och skulle trivas tillsammans med.

Man skulle kunna säga att ett nära förhållande med en person, innebär att man får vara beredd att kompromissa bort 50% av sitt nuvarande liv. För att man är två personer i förhållandet, som båda vill vara nöjda. Samtidigt kommer man få möjlighet att ta del av 50% av sin partners liv, vilket förhoppningsvis är mer än tillräcklig kompensation. Det är nog inte helt ovanligt att man kompromissar så mycket i sitt förhållande att man kompromissar bort sig själv. Dels kommer man, på sikt, inte trivas i en sån situation, och dels tar man bort den del av sig själv som är unik och attraktiv. Och det är egentligen lite av grunden i alla förhållanden:

1. Var dig själv. Kompromissa när det behövs och känns ”prisvärt”, men kompromissa inte bort vem du är och dina mest grundläggande värderingar.

2. Förstå hur du fungerar och vilken kombination av egenskaper som är unika för dig. Lär känna dig själv, och älska den du är. Man kan bara förmedla äkta kärlek till sin partner, om man känner den kärleken för sig själv. Man måste befinna sig i den energin för att kunna förmedla den.

3. Hitta din egen inre balans, hitta sanningen och se människor och världen som de är. Alla människor har något som är unikt. Alla människor har attraktiva sidor, och sidor som är mindre attraktiva. Varje vinst medför alltid någon form av kostnad. Se och känn helheten. Använd din intuition.

4. Var inte för hård mot dig själv, och var inte för hård emot andra. Ge dig själv en chans, och ge andra människor en chans.

5. Förhållanden och relationer handlar om ömsesidigt utbyte. Relationer med personer som berikar ditt liv kommer kännas enkla, naturliga och självklara. De uppoffringar och kompromisser som ibland krävs tillsammans med såna personer kommer inte kännas som en ansträngning eller uppoffring.

6. Varje relation har sin individuella dynamik och sina individuella egenskaper. En del relationer är intensiva och föränderliga, andra stabilare men mer sporadiska. Oavsett vilket, försök hitta balansen tillsammans med personen relationen gäller. Var flexibel och anpassa dig, beroende på förutsättningarna.

Och sist men inte minst: Njut! Livet handlar om upplevelser, erfarenheter, feedback, utveckling, resultat och konsekvenser. Men det är också en spännande och spontan resa. En resa som vi gör tillsammans med många miljarder andra människor, utspridda över vårt jordklot. Alla människor är unika, och många har spännande och intressanta egenskaper och erfarenheter att dela med sig av. Och uppskatta de personer och relationer som berikar ditt liv och din vardag.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s