Klokhet Och Intelligens

Jag tror det är svårt att veta exakt vad intelligens är, och jag vågar inte uttala mig säkert på den punkten. Det vanligaste sättet att bilda sig en uppfattning om någons intelligens är att genom olika tester mäta personens intelligenskvot. Den säger inte allt, men ger en aning om analytisk effektivitet och förmåga, samt snabbtänkthet. Det har med hjärnan att göra. På samma sätt som man kan mäta hur snabb en dator är, så är det i slutänden enbart en maskin som räknar med ettor och nollor, med alla dess fördelar och begränsningar. För hjärnan är ett hjälpmedel, ett verktyg och en maskin.

Det betyder inte att vi människor är maskiner, men så är vi också så mycket mer än våra hjärnor. Att effektivt, smidigt och smärtfritt ta sig igenom livet kräver en massa olika egenskaper, varav hög intelligens enbart är en av dessa. Potetiellt kan hög iq vara en fördel, men samtidigt finns det många situationer där det lika gärna kan vara ett handikapp. Som samhället ser ut, så är det i stor utsträckning anpassat för medelpersonen. Den person vars egenskaper ligger närmast den nivå som kan betecknas normalast, närmast medel eller vanligast, har bäst möjligheter att passa in i det rådande systemet, och därmed dra nytta av de fördelar det innebär.Varje avvikelse från det normala är ett potentiellt hinder i de sammanhangen.

Jag har många olika egenskaper, en del positiva, och en del mindre positiva. Jag har också erfarenhet av att vara snabbtänkt och att ha en sorts intelligens som passar för att prestera bra på intelligenstester. Eftersom jag inte har mycket annat att jämföra med är det svårt för mig att säga om det har hjälpt mig genom livet, eller om det varit ett hinder för mig. Däremot har jag haft förmånen att komma i kontakt med både intelligenta personer och mindre intelligenta personer genom åren. Min erfarenhet är att personer med relativt låg iq ofta klarar sig minst lika bra i livet som de som har lite högre iq. En skillnad kan vara att personer med låg iq lever spontanare, grubblar mindre och är nöjdare och mer tacksamma för det de har, medan personer med hög iq, visserligen har bättre förutsättningar att förstå sammanhang, humor osv, men samtidigt oftare analyserar sönder saker, grubblar för mycket, har lättare att fastna i depressioner och ställer högre krav på sig själva och sin omgivning.

Men det som kanske är ännu intressantare, är att en person kan vara klok. Och om man besitter en klokhet eller inte, har ingenting med intelligens att göra. En av de mer fascinerande personerna jag, för en kort stund hade förmånen att lära känna, visar inte upp egenskaper eller tecken som tyder på snabbtänkthet och hög intelligens. Trots det är hon en av de mest medvetna och klokaste personerna jag träffat så här långt, och hon har verkligen klarar sig alldeles utmärkt i livet. För klokhet har mer med en persons energi att göra, och sitter inte i den fysiska delen av en person, utan i en stark kopplingen till livets underliggande intelligens, dess rikedom och vishet. Alla människor har en sån koppling, men ju mer obalans och negativitet man fyller sin energi med, desto mer annat blir det som upptar ditt fokus och skymmer klokheten från att komma fram. Den riskerar helt enkelt att drunkna i bruset från obalansen.

Skillnaden mellan intelligens och klokhet är att medan intelligensen är mer av en maskinell, analytisk snabbtänkthet, så handlar klokheten om medvetenhet, inre balans, en utvecklad intuition och förmågan att välja rätt vägar i livet. Klokhet är som sagt någonting som alla potentiellt har tillgång till. När man hittat sin inre balans är det som att personens energi landar i en inre trygghet, en svävande lätthet och en lugn stillhet. I den stillheten är det enklare att uppfatta de signaler, den känslan och den förståelse man får till sig genom sin intuition. När saker och ting känns lätt normalt, blir det dessutom tydligare när man möter energier, eller står inför val, som känns tyngre, och det blir enklare att välja vägar som innehåller en lättare, renare och mer balanserad energi. Det blir enklare att göra kloka val.

Innan jag började min egen resa hade jag intelligensen, men jag saknade medvetenheten, klokheten, förståelsen och intuitionen. Jag sticker inte under stol med att det varit en lång och tuff resa därifrån, men för varje dag, och för varje vecka, blir det lättare. Och med balans och medvetenhet har klokhet, insikter och förståelse kommit. En klokhet som jag idag lever mitt liv efter, och insikter som jag, varje vecka, delar med mig av, här på min blogg.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s