Mognad

I teorin skulle man kunna frysa livet en viss sekund, och se precis hur det ser ut. Men så länge tiden rullar på så är livet varken konstant eller statiskt. Livet, universum och alla dess invånare är i ständig förändring. Det beror inte på rastlöshet, utan på en inbyggd, naturlig drivkraft framåt. Och det gäller även oss människor. Man kan tycka om traditioner, och att göra samma sak som man alltid brukar göra. Men förr eller senare kommer nyfikenheten och längtan efter något nytt ta över, och leda till nya vägval.

Att livet, omgivningar, miljöer, människor och företeelser hela tiden befinner sig i en sorts förändring eller förnyelse, innebär att varje individ också kommer att vara del av den här förändringen. Livets energi är i ständig förändring och rörelse. Flyter man med i sin energiström blir resan behaglig och man kommer hinna se och uppleva väldigt mycket. Försöker man hålla fast vid det som är kommer det arbetet kräva all din kraft, och du kommer ha mindre energi över att se och uppleva vad som händer runt omkring dig.

Det är inte meningen att man ska hindra livets energiströmmar. Men oavsett om man följer med, eller försöker hålla sig fast, så går det inte att komma ifrån att livet är en sorts skola. Att leva innebär att utvecklas, lära sig nya saker, förstå. Samtidigt är det en väldigt fri skola. Varje person har möjlighet att, i stor utsträckning, bestämma vilka områden av livet som man vill undersöka och lära sig mer om. Man har också väldigt mycket att säga till om, på vilket sätt man vill lära sig. Om man vill lära sig den hårda vägen, genom motgångar och liknande, eller om man vill gå en mjukare väg.

Som på alla andra områden gäller att det inte finns något som är mer rätt eller mer fel. Koncept som rätt och fel, är påhittade av oss människor i ett försök att förenkla världen, men koncepten existerar enbart i teorin. Och det som passar en människa kanske inte passar en annan. Därför har vi möjlighet att skräddarsy vår egen utbildning.

Att utvecklas innebär att man lär sig nya saker, och man förstår det som man tidigare inte förstått. Det innebär att ens egen sanning är under ständig förändring, men samtidigt att den i större och större utsträckning kommer närma sig en universell sanning, ju längre man kommer i sin utveckling, och ju mer medveten man blir om sig själv och sin omgivning. För det är väldigt många områden och aspekter som hänger ihop, och det ena ger ofta det andra.

Ett annat ord för utveckling är förändring, men medan förändring kan vara både positiv och negativ, så är utveckling alltid något framåtsträvande. Och efter att man tagit ett steg i sin utveckling, befinner man sig alltid på ett ställe som är lite bättre än det ställe man utgick ifrån. Man står helt enkelt på en bättre grund och har bättre förutsättningar, för varje steg man tar i sin utveckling.

Men att utvecklas som människa innebär också att ständigt förändras som människa, och som person. Den man var igår är inte samma person som man är idag, och den man är idag är inte samma person som man kommer vara i morgon. På det sättet är personlighet, och personliga egenskaper, en färskvara. Det som spelar störst roll för vem man är, är var man befinner sig i medvetenhet, och energimässigt. Om man befinner sig i en balanserad energi, eller en obalanserad energi, och i hur stor utsträckning man ser och förstår sig själv och sin omgivning.

Den förändring som man går igenom i sitt liv kan ibland vara svår att förhålla sig till, eftersom det är så enkelt och lockande att placera in sig själv och allt man upplever omkring sig i fack. Fack som man sorterar och sätter olika etiketter och stämplar på. Framför allt för att det är så vår hjärna gärna arbetar. Och har man väl stämplat någonting i en viss kategori, kan stämpeln vara svår att sudda ut. Den kan ofta sitta kvar långt efter att dess bäst-före-datum gått ut.

Ännu mer påtagligt blir det när man stämplar sig själv. Man bygger ofta upp en stark bild av vem man är, hur man fungerar, vad man vill och tycker om. En bild som kanske delvis är sann när den skapas, men som sen hela tiden behöver uppdateras för att fylla sitt syfte. En uppdatering som inte alltid sker. Ofta går man kvar i de hjulspår där man alltid gått, för att man håller fast vid en bild man skapat av vem man är, men som inte tagit hänsyn till att man utvecklats och förändrats som person och människa.

För att utvecklas, är också att mogna. Man kan charmas av omedvetenhetens kombination av livslust, nyfikenhet och naivitet. Men det är först med mognad som klokhet, medvetenhet och förståelse kommer. En förståelse som ger dig möjlighet att göra medvetna val, fatta kloka beslut och välja behagligare vägar. Med mognad kommer nya preferenser, medan bilden av det som varit suddas ut. Att följa sitt hjärta, är att våga omfamna förändring. Att utvecklas, är att mogna som själ och som människa. Och att mogna i sina livsval och preferenser. Och att mogna i sina preferenser, är att komma närmare sin egen sanning.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s