En Enkel Meditation

Jag har lagt väldigt mycket tid på avslappning, speciellt har det blivit mycket under de här åren när jag aktivt arbetat med att släppa mitt bagage. Däremot mediterar jag inte särskilt ofta. För mig kan skillnaden mellan, vad som är meditation och vad som är avslappning, ibland vara hårfin. men jag tänkte ändå dela med mig av en väldigt enkel meditation. Principen kan sen användas som grund och modifieras utifrån vad man har för specifika önskemål. Den går att använda för att hitta en djup avslappning, som ett verktyg för att konfrontera obalanser, eller bara som ett sätt att rensa sitt huvud och sina tankar.

Det här är ett förslag på en enkel meditation, som har fungerat bra för mig.

1. Lägg dig ner på rygg på ett mjukt underlag, till exempel en säng. Var uppmärksam på hur du stöder huvudet, till exempel med kudde eller liknande, så att du kan slappna av ordentligt och inte riskerar att spänna dig i hals och axlar. Lyssna på din kropp och vad som känns rätt för just dig.

2. Andas in djupt, och andas ut. Andas in djupt, och andas ut. Andas in djupt, och håll andan. Håll andan så länge det känns bekvämt, andas sen ut.

3. Andas normalt. Lägg ditt fokus på dina andetag. Gör det så länge det känns behagligt, eller tills du tagit 25 andetag.

4. Fortsätt andas normalt, eller på det sätt som känns bekvämt, men flytta nu ditt fokus från andningen, till din puls och ditt hjärtas slag. Lägg ditt fokus på din puls, och låt den bestämma takten för dig, och för din kropp. Gör det så länge det känns behagligt, eller under 75 pulsslag.

5. Släpp nu allt fokus, alla tankar och slappna av till 100%. Gör det så länge det känns bekvämt och behagligt.

6. Avsluta meditationen/avslappningsövningen.

Ovanstående meditation är en väldigt enkel och flexibel grund att utgå ifrån, som dessutom fokuserar mycket på avslappning. Styrkan är enkelheten och möjligheten att skräddarsy konceptet utifrån individuella önskemål. Efter ett tag känns det kanske naturligt att inte längre lägga energi på att räkna andetag eller pulsslag. Känns det rätt, så skippa det.

A och O är att lyssna på sin kropp, och i princip följa minsta motståndets lag när det gäller, kroppslig och mental, ansträngning, anspänning och kontroll. I mångt och mycket handlar det om att hitta sitt eget djupt avslappnade tillstånd. En djup avslappning kan antingen vara målet i sig, eller grunden för ytterligare övningar och projekt. Det avslappnade tillståndet är till exempel grunden för sömn, möjligheten att balansera sin energi, ut-ur-kroppen-upplevelser och mycket mer.

Som obalanserad skulle jag säga att man har ett större behov av regelbunden avslappning, för att man är så spänd och stressad normalt, och till vardags. Att slappna av blir då dels en värdefull paus för att andas ut en kort stund, och dels en möjlighet till kropp och själ för återhämtning. En återhämtning som även inkluderar en justering och balansering av personens energi och energinivåer. Är man kraftigt obalanserad så kan man behöva praktisera någon form av avslappning/meditation dagligen under väldigt lång tid för att förändringarna och utvecklingen ska bli tydlig, men det betyder inte att det inte händer någonting, och även ett litet steg i rätt riktning kan ha ett stort värde. Speciellt när det läggs ihop med hundratals andra små steg.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s