Medvetenhet

Medvetenhet är något oerhört kraftfullt, och på många sätt och vis är medvetenhet nyckeln till all utveckling. Att vara medveten innebär att man uppvisar en, ofta finstämd, förståelse som är kopplad till insikt. En insikt som inte sällan kommer av erfarenheter baserade på upplevelser.

Det är svårt och kanske ointressant att sätta ett exakt värde på medvetenhet, eller hur medveten någon är. Snarare är det mer praktiskt att se medvetenhet som något relativt, och då inte genom att jämföra sig med andra, utan genom att se och följa sin egen utveckling. Medvetenhet är grunden för att kunna utvecklas och växa som människa. Ju mer medveten du är, desto större är din skaparkraft, och desto mer skapar du runt omkring dig. Om du skapar trevliga saker eller otrevliga saker beror helt på vilken energi du befinner dig i.

Riktig utväxling på sin positiva kreativitet och sitt skapande får man dock först när en hög medvetenhet kombineras med en stabil inre balans. En inre balans som kommer att vara en garanti för att ditt skapande kommer ske för ditt eget, och din omgivnings, bästa. Det finns ett bra ord för vad som behövs för att hitta sin egen inre balans: självdistans. Och det är egentligen varken lättare eller svårare än det låter. Att hitta, och kunna hålla, en naturlig och hälsosam distans till sin kropp, och dess tankar och känslor. Det handlar inte om att blunda för vem man är, eller det som är obehagligt, utan hitta ett tillstånd där man kan slappna av i förhållande till kroppens känslor.

Det krävs en viss nivå av medvetenhet för att man, till att börja med, ska förstå konceptet, och en ytterligare grad av medvetenhet för att ett självdistanserat tillstånd ska vara möjligt att hitta i praktiken. I början kan det krävas ett specifikt fokus under speciellt avslappnade och lugna förhållanden, men med tiden kommer självdistansen kännas bekvämare, och till slut bli en del av din person, och den du är.

Det går att leva som omedveten, och man kan leva ett riktigt lyckligt liv, men man har dåliga möjligheter att påverka sin situation och sin omgivning, och man kommer inte förstå vad som händer, eller varför. Vad som sker kommer i större omfattning uppfattas som en slump, och som omedveten är man relativt känslig för motgångar. Man kommer också ha svårt att göra vettiga val eller fatta konstruktiva beslut. Sannolikt kommer man vara relativt styrd och utlämnad åt sina känslor, även om det inte är säkert.

Vi har alla makten att skapa våra liv. Det är inte bara ett privilegium och en möjlighet, utan också något vi inte kommer ifrån. Oavsett om man vill det eller ej, om man är medveten om det eller ej, så skapar min sin egen livsupplevelse. Och det ansvaret kommer man inte ifrån. Skillnaden på medvetet och omedvetet skapande är däremot stor. Omedvetet skapande kommer te sig mer slumpartat, ostrukturerat, mindre effektivt, med sämre fokus och resultat. Att skapa effektivt innebär att man skapar de upplevelser man vill ha utan att lägga kraft på att skapa oönskade verkligheter, och utan att i onödan ”gå runt i cirklar” i sitt skapande.

Ett medvetet skapande kommer alltid vara betydligt effektivare och kraftfullare än ett omedvetet skapande. Sen är medvetenhet, på kort sikt, ingen garanti för balans och ett balanserat skapande. Medvetenhet innebär en styrka och kraftfullhet i sitt skapande, tillgång till en stor potential. För att utnyttja den potentialen till någonting positivt, krävs inre balans, och att man befinner sig i en energi som är fri från motstånd. För motstånd tar fokus från det du verkligen vill uppnå. För om medvetenheten är ”kraften att skapa”, så är fokus hur vi riktar, eller väljer att använda, den kraften.

Men på längre sikt så är medvetenhet även nyckeln till inre balans och en ren energi. För att medvetenhet leder, förr eller senare, till förståelse, förståelse för vem man är, var man befinner sig och hur saker och ting hänger ihop och fungerar. Om man inser att man inte befinner sig där man önskar att vara, så kommer medvetenheten om det att initiera förändring, en förändring som kommer inifrån. Och det är något oerhört kraftfullt, för när önskan om förändring är tillräckligt stark, och kommer inifrån, så kommer det att förändra en persons energi. Och när energin förändras så kommer livet, och omgivningen, ta emot dig på ett nytt sätt.

En annan del av medvetenhet, är känslighet. En medveten person har en större inkännande förmåga. Att känna av nyanser i tankar och känslor, dels inom sig själv och i sin omgivning. Man har också en större möjlighet till reflektion. Den enda jobbiga sidan med medvetenhet, är att den kan belysa tyngre sidor av ens egen energi, som man helst hade velat blunda för. Men medvetenheten om de sidorna, är första steget för att kunna släppa det motstånd som den energin representerar. En möjlighet som inte finns för de som saknar den medvetenheten.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s