Lycka

Om man frågar folk vad de vill med sina liv, så kan man ha olika planer och drömmar, men i slutänden handlar det mesta som folk gör, och den ansträngning som de lägger ner, om att hitta lyckan. Oavsett om det handlar om att ha råd med den där resan, den där bilen, eller hitta den perfekta partnern. Förhoppningen i slutänden är i stort sett alltid att det man gör, och det pris man betalar, ska leda till lycka. Allra helst kanske en lycka som räcker resten av livet.

Man kan tala om två sorters lycka, dels en genuin, inre och långsiktig lycka, och dels en temporär, flyktigare lycka, som mer fungerar som tillfällig ångestdämpare. Till den sistnämnda kategorin hör egentligen all lycka som kommer utifrån, eller som är beroende av yttre faktorer. All lycka som är beroende av saker, framgång eller vissa personer. Lycka fungerar i många avseenden ungefär som inre balans, och det är också två tillstånd som är väldigt nära besläktade med varandra.

Att hitta, och få känna, lycka är i teorin inte mer komplicerat än att göra valet. Att välja lycka, och att välja att livet är värt att vara lycklig över. Inte som det kanske kommer vara någon gång i framtiden, eller om vissa villkor uppfylls, men som det är nu, idag. I praktiken är det dock sällan så enkelt, för om man känner att man inte är lycklig, så finns det ofta inre, energimässiga, orsaker till det. Att bli av med de orsakerna, och det motståndet mot att få känna genuin lycka, kräver oftast att man går igenom en fas där man går in i sig själv och släpper allt gammalt bagage, all oro och all stress som man går och bär på. Det är en process som tar tid, förmodligen åtminstone 1-2 år, men samtidigt är det en nödvändig grund för att uppnå genuin och långsiktig lycka.

Att välja den till synes enkla vägen och, på ett eller annat sätt, köpa sin lycka innebär att det man får är en temporär och ytlig känsla med vissa av lyckas karaktärsdrag, i form av tillfredställelse och bekräftelse. En sorts lycka som kommer försvinna och tyna bort så länge som den inte konstant underhålls och förnyas. Man gör sig beroende, och på samma sätt som en missbrukar riskerar man att bli beroende av de lycko-kickar den tillfälliga och yttre lyckan ger. Och det är en variant av lycka, som på längre sikt kommer till ett högt pris, inte bara ekonomiskt och vad gäller arbetsinsats, utan även i form av en ökad distans mellan vem man är, och det liv man lever. Man distanserar sig från sig själv och från livet.

En mer äkta och jordnära lycka kommer alltid inifrån, och den kommer av att befinna sig i en energi som är fri från motstånd. I en sån energi finns inga beståndsdelar kvar som ligger i vägen för, och hindrar, dig att lyckas med allt du väljer att ta dig för. Lycka är väldigt nära besläktat med tillståndet av balans, och i mångt och mycket kan man säga att det bara handlar om olika ord för samma känsla. I samma grupp finns också kärleken. Kärleken, som inte alls handlar om ifall man älskar någon annan, eller om man blir älskad, utan om ifall man älskar sig själv.

Om man, i ett tillstånd fritt från motstånd, verkligen älskar sig själv kommer man uppleva både lycka, kärlek och inre balans. Det är för att lycka, precis som kärlek och balans inte är någonting man skapar eller drar till sig, utan någonting som alltid finns inom en. Anledningen att man inte alltid känner den, är att man gömmer undan den under massa andra saker, och distanserar sig från den, till exempel genom att välja en väg som leder till negativitet och obalans. Vilka båda bidrar till att skapa distans mellan den du är, och den kärleksfulla energi som du i grund och botten består av.

Jag tror att lycka, i mångt och mycket, handlar om känslan av frihet och oberoende som kommer av att man vet att man har allt man behöver. Det går alltid att komma på fler och nya saker som man vill ha eller skulle vilja uppleva, vilket är naturligt, och del av den kreativa drivkraften och livsglädjen som finns inom oss, men när vi går in i den hårda känslan av krav, och att det vi vill ha är någonting vi behöver och som krävs, då tappar vi plötsligt frihetskänslan. När vi, genom vårt val av synsätt och vår inställning, väljer att göra oss beroende. Lycka handlar alltså om inställning och med vilka ögon man ser världen. I grund och botten är det ett val, men det hänger också ihop med var man befinner sig i sin personliga utveckling.

Den som är genuint lycklig kommer att dra till sig, och få uppleva, situationer som erbjuder ännu fler anledningar att känna lycka. Det är så universum fungerar. Men det fungerar inte åt andra hållet. Det går inte att vänta på de där anledningarna att känna lycka, med tanken att, om de bara dyker upp så kommer jag vara lycklig. Då har man direkt gjort sig beroende, och istället för att närma sig lyckan, distanserat sig från den.

Det kan också vara viktigt att ha i åtanke att en balanserad lycka är en ganska lugn, fridfull och trygg känsla av upprymdhet. Det handlar inte om en okontrollerbar eufori. Den typen av positiv obalans, är en känsla som inte befinner sig i jämvikt. För att kompensera för det positiva överslaget, kommer euforin att följas av en negativ obalans och ett lägre energitillstånd. För att jämvikten ska upprätthållas. På det sättet ligger genuin lycka närmare ett tillstånd av kärlek, än ett tillstånd av förälskelse.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s