En Inre Frihet

Lycka kan i många avseenden ses kopplat till den grad av frihet man upplever, generellt eller i olika situationer eller faser i livet. Den friheten kan finnas där i form av öppna möjligheter, och man kan uppleva den positiva effekten av friheten utan att behöva utnyttja den. Det viktiga är oftast att den finns tillgänglig och att man inte känner sig begränsad eller låst av yttre eller inre omständigheter. Sen är det i praktiken svårt att faktiskt låsas av yttre omständigheter. För att de ska kunna få grepp om dig krävs nästan alltid en inre låsning, och den måste vara sanktionerad och upprätthållen av dig själv, annars har den ingen makt att påverka dig.

För det är så begränsningar och motstånd fungerar, de kommer alltid inifrån. Och tankarna och känslorna som upprätthåller dem lever bara så länge de får näring, fokus och uppmärksamhet, direkt eller indirekt. Frihet är ett liv utan några sådana begränsningar eller känslomässiga motstånd. Jag tror att det är väldigt få som har förmånen att leva, och skapa, så fritt. De flesta av oss är vana vid att livet är fullt av kompromisser, åsikter och krav från omgivningen som man måste ta hänsyn till osv. Att det finns ett starkt och tydligt ramverk att hålla sig inom. Att trädgården där man befinner sig kantas av höga staket som vi inte kan ta oss över eller förbi. Att staketen är skapade i vår fantasi och bara existerar så länge vi tror på dem, är en tanke som ofta går emot vad vi uppfostrats till att tro och acceptera. Vägen till frihet handlar om att riva ner de staketen, eller snarare på allvar, och innerst inne, förstå att det egentligen inte finns några staket.

Människor som saknar medvetenhet förändras precis som andra genom livet, men ofta i betydligt mindre utsträckning. En person som är reflekterande och väldigt medveten om sig själv och sin omgivning har större potential till förändring. Sen finns det alltid en risk att den förändringen, åtminstone på kort sikt, innebär att ens tankar, funderingar och analyserande sätter upp nya staket istället för att riva ner de gamla, men på längre sikt kommer summan av alla förändringar att föra personen i rätt riktning. Och har man en gång blivit medveten om något, hos sig själv eller sin omgivning, så är det svårt eller nästintill omöjligt att vrida klockan tillbaka och tappa den medvetenheten.

Har man inte upplevt den så är det svårt att förstå, hur friheten som en balanserad existens erbjuder, känns. Men det spelar mindre roll eftersom det ofta kan vara en utdragen process att ta sig dit. Då är det viktigare att ta ett steg i taget och att man vet var man är på väg och vart man kommer ifrån. Och det är kanske mindre svårt att förstå att kärlek, lycka och frihet är koncept som hänger ihop och är väldigt nära besläktade.

En inre frihet innebär att förstå den makt man har över sitt eget liv och allt man upplever. Att förstå att dörrar inte, per automatik, är till för att stängas. En fri person har en stark inre trygghet och kommer därför aldrig behöva känna sig beroende av någon, eller något, annat. Frihet är oberoende, i dess positiva bemärkelse. Det handlar inte om att leva isolerat eller aldrig våga komma någon nära, utan det handlar om att leva ett fritt liv. Och det kan man göra tillsammans med andra på alla möjliga plan och sätt, utan att för den sakens skull vara beroende av något annat än sin egen kärlek, till sig själv och till livet. Och en person som är fri lever närmare livet och behöver inte några skyddande barriärer eller staket omkring sig för att vara trygg. Man behöver inte heller hålla fast vid andra personer eller saker för att känna den tryggheten, för att den finns inombords och det är någonting som man alltid bär med sig.

Och när man inte längre är begränsad och utlämnad åt yttre omständigheter och livets godtycklighet har man mycket bättre möjligheter att välja vad man vill göra, hur man vill leva, var man vill lägga sitt fokus, och vad man vill skapa. För att det inte längre finns några påhittade hinder. Och de hinder som inte är påhittade går i princip alltid att komma runt och ta sig över. Ibland till ett visst pris, men är det någonting som man verkligen, verkligen vill ha så kommer det priset vara någonting man med glädje betalar.

Sen handlar existens alltid i slutänden om energi, och i varje persons energi finns en tonvikt, och ett omedvetet fokus. Ett fokus som berättar vad den personen innerst inne vill och längtar efter, både vad det gäller upplevelser och förhållanden, och vad gäller förståelse och utveckling. I energin finns information om en persons öde. Sen är ödet inte hugget i sten. Det kan förändras över tid, men information om hur det ser ut vid varje given tidpunkt kommer alltid finnas i personens energi. Att släppa allt inre motstånd handlar precis lika mycket om att släppa allt motstånd mot sitt eget öde. Och ödet är ofta en sammanfattning av allt som man önskar uppleva och vara med om. Att inte längre motsätta sig sitt öde innebär att det kan manifesteras smidigt och smärtfritt, vilket innebär att man kommer få allt man önskar sig, till synes utan att behöva anstränga sig eller rikta sitt fokus.

Att vara fri handlar också om att hitta sin unika och äkta personlighet, och om att kunna leva den fullt ut. Att inte sätta upp hinder för sig själv att göra de rätta valen. Varje gång man följer sin intuition, och väljer efter sitt hjärta, växer man som människa och kommer närmare den man verkligen är. Den koppling som alltid finns där upplevs starkare och tydligare. Varje gång man väljer mot sitt hjärta, blir den kopplingen svagare och det upplevs tungt inombords. Det är som att ha gått vilse, men det är också upplevelsen, och ångesten, av att ha svikit sig själv och att ha svikit sina egna ideal. En fri och balanserad person kommer aldrig behöva känna den känslan.

Resan till balans är, i mångt och mycket, en resa tillbaka i tiden. När man föds är man relativt oförstörd, men med obalanserad medvetenhet kommer negativitet och motstånd. När medvetenheten blir tillräckligt stark för att initiera den process som kommer ta dig till en stark och medveten balans, är det som att göra en, känslomässig, resa tillbaka i tiden, till sin egen ungdom, och till sin egen barndom. Inte bara för att man behöver konfrontera och acceptera allt man varit, allt man valt och allt man har gått igenom, utan också för att man sakta men säkert närmar sig balans. En balans som liknar den man befann sin i som nyfödd, innan man blivit präglad, och indoktrinerad, av den existerande bilden av vad livet är, och vad man kan och inte kan göra.

En del människor är friare än andra, och en del verkar fria på ytan fastän de inte är det i praktiken. Men vi har alla kommit olika långt i våra respektive utbildningar, och vi har alla gått olika vägar för att komma dit där vi är idag. Ett fritt liv är ett enklare och mindre komplicerat liv. Det är ett liv där dörrar går att öppna, och det är ett väldigt äkta och sant liv. En frihet att ta emot förståelse, och en frihet att komma människor nära och samtidigt låta människor komma nära dig. En frihet att aldrig sakna trygghet, glädje och kärlek, att aldrig behöva känna sig hotad eller behöva oroa sig för framtiden. Ett liv i balans med universum är ett liv i frihet. En frihet och kreativitet att skapa allt som man drömmer om att uppleva.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s