Priset För Frihet

Frihet är i stort sett alltid en grund och förutsättning för lycka. Sen kan det vara så att det som är frihet för en person inte behöver vara det för en annan. Vi är alla unika och har olika preferenser. Frihet i sin tur är väldigt beroende av om man är oberoende eller ej. Att vara oberoende innebär inte isolering och ett asocialt liv. Man kommer fortfarande ha relationer till personer och företeelser runt omkring sig som man inte kan påverka, men man behöver inte vara beroende av dem. Känslomässigt beroende är alltid ett val.

Ibland känns det som att det blir väldigt många olika ord och uttryck som, i mångt och mycket, beskriver nästan samma sak, men frihet, lycka och oberoende är väldigt tätt sammankopplade med en lätt, ren och motståndsfri energi. Det vill säga att den inre tryggheten och balanserade energin är grundstommen som allt annat byggs på, och omkring. Som med ett husbygge är det viktigt att grunden är rätt, annars kommer allt annat bli snett och vint också. Är grunden alldeles på tok för dålig kan huset rasa samman helt. Så fungerar det med en människas energi också. Det är viktigt att man gör grundarbetet, och att det blir riktigt gjort. Hellre då att man låter det få ta lite längre tid, istället för att stressa igenom något halvdant.

En del av de som jobbar med sig själv, och arbetar med sin personliga utveckling, hoppas att balans ska innebära att man befinner sig i en sorts himmelrike på jorden där allt alltid är perfekt och där man alltid är lycklig. På sätt och vis kan man säga att det är sant, men förmodligen inte på det sätt man tror. Och så länge bilden man har av balans är obalanserad, så kommer man att ha en bit kvar att gå. Faktum är att man, som balanserad, kommer fortsätta vara människa. Livet kommer fortsätta, det kommer fortfarande finnas en vardag och man kommer fortsätta ställas inför val.

Ibland handlar det om val mellan två lika trivsamma alternativ, men ibland kommer man ställas inför jobbigare val också. Kanske inte lika ofta, men ändå. Den stora skillnaden är vad man känner inför de valen och inför det liv som rullas ut framför en, och hur man gör sina val. Precis som avancerade och väl utvecklade civilisationer alltid prioriterar fred före allt annat, på en global nivå, så kommer en balanserad person alltid prioritera sin inre balans före allt annat när det handlar om att göra val.

Det handlar om att följa sin intuition och det handlar om att följa sitt hjärta. Intuitionen kan ses som din energimässiga guidning som leder dig till de upplevelser vars energi matchar dig bäst. Hjärtat kan ses som den person, varelse och själ som du verkligen är, innerst inne, ditt andliga jag. Däremot innebär det inte per automatik att följa sina känslor. Låter man känslorna bestämma så är man plötsligt beroende av dem, och då har man tappat en stor del av sin frihet. Och i förlängningen även sin lycka och energimässiga balans.

Samtidigt handlar val om att välja vilka dörrar man vill gå igenom. Bakom varje dörr finns en upplevelse, en konsekvens och en lärdom. Varje upplevelse har en positiv del och en negativ del, och varje konsekvens har en positiv del och en negativ del. För universum är i grund och botten balanserat, och kommer därför alltid bestå av en blandning mellan positivt och negativt. Det finns ingenting som är bara bra eller bara dåligt. Samtidigt kan vissa saker verka mer positiva än andra, beroende på hur man personligen värderar den positiva upplevelsen i förhållande till kostnaden som den medför. Känns helheten ”prisvärd” är det sannolikt att vi väljer att gå igenom den dörren, och det är också sannolikt att vi kommer vara nöjda med resultatet. En förutsättning är dock att vi känner oss själva tillräckligt väl för att kunna göra en realistisk och sann värdering och energimässig kostnadskalkyl.

Men att öppna, eller gå igenom, vissa dörrar innebär att man väljer bort andra dörrar. Att hela tiden försöka hålla alla dörrar och möjligheter öppna, innebär ironiskt nog att en del dörrar stängs och möjligheter försvinner. Att försöka hålla alla möjligheter öppna innebär i praktiken att man undviker att göra val. Sannolikt av rädsla för att andra möjligheter kommer försvinna om man gör dem. Drivkraften bakom agerandet är då obalanserad och resultatet kommer att bli detsamma. För även beslutet att inte välja, är ett val, och ett sätt att ta sig igenom livet. Dock kommer det förmodligen bli ett händelselöst liv, utan att man för den sakens skull lyckas undvika att konfrontera rädslan man så intensivt försöker undvika.

Tiden är faktorn som ser till att det sker, vare sig du vill det eller ej. En del dörrar stängs för att du har valt att öppna andra istället. Andra dörrar stängs till slut av sig själva, när de varit öppna tillräckligt länge utan att man gått igenom dem. På samma sätt som en persons livspotential är störst vid födseln, och lägst precis innan hon dör. Vid födseln finns väldigt många framtida dörrar som hon har potential att välja mellan, till exempel vad gäller yrkesbana eller liknande. Väl på ålderdomshemmet har de flesta dörrar hunnit stängas och potentialen att få något jobb över huvudtaget är nära nog obefintlig. Däremot är osäkerheten vid födseln stor, och det är fortfarande massor av framtida val som kan bli ”fel”. På ålderdomshemmet är osäkerheten nära nog borta. Man vet hur det blev, och det är inte många val kvar som kan bli fel.

Livet handlar till stor del om att göra val. Gör man inte aktiva val, så gör man passiva val. Det går inte att komma ifrån att välja, och det går inte att komma ifrån ansvar och konsekvenser. Att vara fri innebär att vara oberoende och ha många möjligheter. Men samtidigt innebär den sortens frihet att andra dörrar stängs och man riskerar att missa de upplevelser man verkligen brinner för. Brinner man för resor och äventyr, så kan en familj kännas som en stor belastning, men brinner man för barn och familjegemenskap, är kostnaden nära obefintlig.

När man väljer det som man verkligen vill göra, så ser man resultatet som väldigt värdefullt, medan man ser kostnaden som liten eller försumbar. Att göra ett sånt val innebär inte att man kompromissar bort speciellt mycket frihet. Eftersom man gör det man vill göra och får uppleva det man vill uppleva. Vilket i mångt och mycket är vad livet handlar om.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s