Livets Olika Stadier

Livet är en rätt fantastisk resa, och det är dessutom en omväxlande resa som bjuder på en stor mångfald av upplevelser, känslor och erfarenheter. Men när det handlar om att lära sig och utvecklas som själ och person finns det oftast ingen anledning att uppleva, eller gå igenom, samma sak flera gånger. Enda anledningen att man skulle behöva repetera det man redan har gått igenom, är om man inte förstått eller glömt bort vad man en gång lärt sig. Men för att vi har en önskan och ett behov av att ständigt lära oss nya saker är livet i ständigt förändring. Dels är det en förändring som vi skapar genom att önska det, och dels är det en förändring för att vi behöver det, och den har vi svårare att påverka. Den handlar det om att acceptera, och så långt som möjligt njuta av, för den kommer inte försvinna.

Under ett liv går man igenom en stor mängd upplevelser, och man kommer befinna sig i och gå igenom många olika situationer. Det finns också ofta en extra dimension i det hela i och med att man sannolikt kommer möta samma situation flera gånger, men från olika håll och i olika roller. Om situationen till exempel är en tävling av något slag, kanske man vid något tillfälle vinner och någon annan gång kommer man sist. Det är som helhet samma situation, men det kommer vara olika upplevelser och man kommer lära sig olika saker. En annan situation kan vara när ett förhållande tar slut. Det är situationen, men ena gången är det du som gör slut, den andra gången är det din partner. Samma situation, men olika upplevelser. Att få möjlighet att se och uppleva olika sidor av samma sak. Det kanske inte alltid är behagligt, men det är oftast otroligt lärorikt.

En annan viktigt ingrediens för ökad mångfald är tiden, och hur man genom livet utvecklas och förändras som människa. Beroende av hur lång tid som har gått sen man föddes så förändras man som person. Dels är det fysiskt, i och med att man blir äldre. Utseendet förändras, vitaliteten förändras och kroppens styrka och uthållighet förändras. Dels är det mentalt och andligt, när man bygger på med fler och fler erfarenheter, bättre kunskap och förståelse, mognad och en högre medvetenhet. Även om man flera gånger hamnar i samma situation kommer man uppfatta den olika och lära sig olika saker av den, beroende av hur gammal man är och var man befinner sig i livet.

För under ett normalt liv går man igenom många olika stadier, eller roller, i livet. Även om det handlar om ett liv, så kan man absolut se det som att man under det, förändras så mycket, och så genomgripande, att man kan se det som att man är olika personer vid olika tidpunkter i livet. Samtidigt som det alltid kommer att finnas tydliga likheter också. Som barn går man igenom en roll i livet, som vuxen en annan och som gammal en tredje. Sen finns det ett helt spektrum av roller däremellan. Varje roll har sina speciella förutsättningar och sina för och nackdelar. Varje vinst medför en kostnad, och varje motgång för också något gott med sig.

Att vara barn kan vara bekvämt. Man blir omhändertagen och behöver egentligen inte ta något direkt ansvar. Samtidigt har man en begränsad frihet och, i praktiken, en relativt liten möjlighet att påverka sin situation och göra aktiva val. Och man har en liten livserfarenhet, medvetenhet och förståelse för livet. Som ung har man hela livet framför sig, men samtidigt innebär det att man framöver kommer behöva gå igenom och fatta många viktiga beslut, som kan få stora konsekvenser. Med allt vad det för med sig av press och stress.

Som vuxen har man egentligen väldigt stor frihet, och man har också medlen och förutsättningarna att förverkliga drömmar, tankar och idéer som man har. Samtidigt kanske man befinner sig mitt i ett intensivt familjeliv, där man i stor utsträckning får se sig själv komma i andra hand till förmån för barn och allt som måste skötas för att tillvaron och vardagen ska flyta på. Allt det där extra arbetet som man inte behövde bry sig om eller fundera över som barn. Och en stor del av livet förverkats. Trots det har man behöver man fortfarande se över och fundera över vilka vägar man vill välja framöver och inför ålderns höst.

Och mot slutet av livet går man in i rollen som gammal. De fysiska förutsättningarna ändras och gör att man blir begränsad i sina uttryck. Det är fortfarande mycket man kan göra, men det är också mycket som man inte längre klarar av. Långsamt, som att cirkeln sluts, närmar man sig en ny typ av hjälplöshet och ett beroende man hade som barn. Man har livserfarenhet, kunskap, medvetenhet och förståelse. Man behöver inte planera eller bry sig speciellt mycket om framtiden. Man behöver inte jobba längre och har mer tid. Samtidigt ser man sina jämnåriga vänner åldras och dö. Man kan i stor utsträckning fortfarande njuta av tillvaron, men man har inte mycket att se fram emot, och tiden man har kvar är påtagligt begränsad.

Men det handlar om roller som det är meningen att vi ska gå igenom och lära oss något av, för att växa som individer, själar och människor. Att födas, leva och till slut dö är en del av livet. Det gäller inte bara oss, utan djur, växter, byggnader och jorden själv. Det är ett naturligt kretslopp. Saker skapas hela tiden, de existerar för en kort eller lång period, sedan förändras eller försvinner de till förmån för något nytt eller annorlunda. Det kan kännas väldigt jobbigt om man hänger fast för hårt i det som är eller har varit. Men jag tror att det underlättar att förstå principen och att ingenting är statiskt, utan hela tiden befinner sig i någon form av rörelse eller förändring.

Sen ska man säga att allt är inte utbildning i livet, det finns också gott om utrymme för nöje och ren njutning. Aktiviter som man njuter av och tycker om kan man ägna sig åt många gånger. Även där kommer det vara små skillnader från gång till gång, som skapar variation, även om mycket av helheten kommer kännas igen och uppskattas. Livet är i ständig förändring. Som med allt annat är det varken rätt eller fel, varken bra eller dåligt. Det bara är, och det är kanske det enklaste sättet att förhålla sig till det. Att leva i nuet och varken hålla fast för hårt vid det som varit, eller det som komma ska.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s